Overal is een tijd voor

Japanse Nachtegaal

Japanse Nachtegaal

door Paul van der Vliet

Er wordt vaak gezegd dat vogels kweken moeilijk is. Mijn mening is dat het gezond houden van vogels nog veel moeilijker is! Mijns inziens moeten we naar een meer vriendelijke manier van kweken. Minder medicijnen dus en zeker geen antibiotica, waar nog steeds te pas en te onpas gebruik van wordt gemaakt. Alle medicijnen zijn gif. Dat gif mag alleen maar gebruikt worden voor het zieke individu en nooit voor gezonde vogels. Het is bekend dat er vogelkwekers zijn die nagenoeg het hele kweekseizoen antibiotica aan hun vogels verstrekken teneinde maar zoveel mogelijk vogels op stok te krijgen. Zoveel te meer komt er in het laatje. Koopt u vogels bij dit soort lieden, dan wordt het vaak huilen.

Om uw vogels gezond te houden is het wenselijk een zo breed mogelijk scala van zaden aan te bieden. We moeten hier onderscheid maken: er zijn oliehoudende zaden en zetmeelhoudende zaden. Let bij het verstrekken op het seizoen.

Kweekseizoen - ruitijd - rusttijd

In de aanloop naar het kweekseizoen en in het kweekseizoen zelf geef ik minder oliehoudende zaden dan in de rusttijd (winterperiode). Oliehoudende zaden bevatten veel vetten en vetten hebben meer tijd nodig in maag en darmen om afgebroken te worden. Het zijn goede energieleveranciers in koude periodes. Oliehoudend zaad is een smakelijk zaad voor de vogels. Ze eten het graag. Wel ligt het gevaar van vet worden op de loer en vette vogels geven vaak een slechte eierproductie. Als uw vogels buiten zijn gehuisvest is het geen ramp, zij kunnen dat teveel aan vet er weer gemakkelijk afvliegen. Zitten ze binnen, geef ze dan 1 a 2 keer per week een schijfje komkommer. U vangt dan twee vliegen in één klap. Bij de verbranding van het voedsel ontstaan allerlei schadelijke (afval-)stoffen die door het bloed naar de uitscheidingsorganen (nieren) worden vervoerd en vervolgens het lichaam verlaten. Komkommer is een zeer goed middel om het lichaam te reinigen. Zouden deze schadelijke stoffen lange tijd in het vogellichaam opgeslagen blijven, dan is de kans groot dat de vogel zichzelf vergiftigt of ziek wordt.

Een van de oorzaken van het te vroeg doodgaan van uw vogels heeft naar mijn mening te maken met het frequent geven van (te veel) antibiotica. Ik heb de indruk dat putters bijvoorbeeld vier tot zes jaar oud kunnen worden (uitzonderingen daargelaten) en dat er nog goede kweekresultaten mee behaald kunnen worden. Ik heb diverse malen waargenomen dat putters van vijf jaar oud drie broedrondes deden om vervolgens in de rui of rustperiode af te haken. Het lijkt erop dat een vogel instinctief aanvoelt dat zijn einde nadert en dat hij dan nog alles geeft om zijn soort in stand te houden.

Appelazijn is een goed middel om uw vogels gezond te houden. Dosering: ongeveer twee eetlepels / liter water zodat de zuurgraad (PH) 5 is. U kunt dit meten door een PH-meter (die in elk tuincentrum te koop is) in het water van uw vijver te dompelen. Appelazijn heeft een goede antibacteriële werking door zijn zuurgehalte. Het bevat kalium, natrium, calcium, fosfor, ijzer, koper, zink, ascorbinezuur (Vit. C), riboflavine (Vit. B2), nicotinezuur (Vit. B5), tannine (looizuur) en plantaardig eiwit (weerstand verhogend). M.i. een uitstekend natuurproduct. Als u een PH-waarde van 5 aanhoudt krijgen de gevreesde megabacteriën, waarvan jaarlijks nog vele vogels slachtoffer worden, geen kans.

Molkosan (melkwei) heeft een gunstige werking op gal en lever. Het is een product met een sterk zuiverende werking en zowel in- als uitwendig toepasbaar. Het middel verbetert de spijsvertering, reguleert de stofwisseling en werkt desinfecterend. Dosering: 1 a 2 eetlepels/liter water. Denkt u even aan de PH-waarde van 5. Een prima natuurproduct dat ik ook regelmatig gebruik.

Een ander goed product dat ik zelf zeer regelmatig in het drink-badwater doe is citroenzuurpoeder. Het is een hulpstof/voedingszuur. Gedurende vijf dagen/week 1 gram/liter water gebruiken.

Citroenzuurpoeder E330 is een wit poedervormig product dat valt onder additieven (toevoegingsmiddelen). Het is een natuurlijk zuur dat bereid wordt door vergisting van melasse (afgewerkte stroop) met bepaalde stammen van schimmels. Ook wordt het wel verkregen door extractie van ananas en citroen. Het wordt gebruikt als anti-oxydant en als smaakstof vooral in vleesproducten en levensmiddelen. Als antioxidant wordt aanbevolen 0,2 -0,5 gram per kg. Vooral vogelliefhebbers die grote hoeveelheden eivoer aanmaken en dat vervolgens voor langere tijd in de diepvries bewaren, is dit mogelijkerwijs een goed additief.

Bovengenoemde middelen zijn alle drie natuurproducten maar pas op voor overdosering. Een te lage PH-waarde kan het maag- en darmslijmvlies beschadigen zodat ongewenste bacteriën de kans krijgen om binnen te dringen. Middelen op natuurbasis kunnen langdurig gebruikt worden zonder enige schade aan te richten. Het is niet onverstandig om regelmatig van product te wisselen. Zorg voor variatie.

U zult zich afvragen waarom de vogels al deze zure producten moeten gebruiken.

Dit is de beste manier om de vogels goed in balans te houden. Is die balans in evenwicht dan zijn er ook geen problemen met de vogels. In de natuur waar de vogels van onkruidzaden (wilde planten) moeten leven, is het een gegeven dat in bijna al deze planten diverse werkzame stoffen zitten zoals bitterstoffen welke een aanzienlijke hoeveelheid etherische oliën bevatten. Verder bevatten planten: alkaloïden, flavonoïden, looistoffen, kiezelzuren enz. Vaak is het een combinatie van stoffen. In de handel zijn diverse middelen/onkruid- zaden te koop. Een goed middel bijvoorbeeld is Megabactol. Het is een vloeistof met natuurlijke essentiële oliën: lookolie, levertraanolie, tarwekiemolie, zonnebloemolie en lecithine. Gebruik 3 ml per 250 gram eivoer. Megabactin zorgt voor het evenwicht in de darmen van uw vogel. Het regelt de transit, geeft de mest natuurlijke vastheid, geeft darmslijmvliezen een beschermende film en zorgt voor een goede PH (zuurgraad) tijdens de vertering. Het wordt vaak in combinatie met Megabactol gegeven. Cometaves is een zeer goede leverancier van vitamines, mineralen en aminozuren, +/- 40 stoffen.

Spirulina: micro-algensoort. Het stimuleert het broeden, verhoogt de vruchtbaarheid, verhoogt het weerstandsvermogen en het heeft een zeer gunstig aminozuurgehalte. Het bevat zeer veel Vit. B12 en het antioxidant bètacaroteen (20 meer dan in wortelen). Het versterkt het immuunsysteem van vogels in zeer hoge mate. Het is een zuiver natuurlijke, plantaardige voedingsstof en tevens een veilig alternatief voor antibiotica. Beslist een aanrader ondanks de hoge prijs.

Probiotica zijn levende micro-organismen welke van nature in het darmkanaal van vogels voorkomen. Van belang voor het lichamelijk welzijn en afweersysteem van het dier. Doordat er in de darmen van vogels geen darmflora aanwezig is, maar alleen een slijmvlieslaag, roept het gebruik van dit product bij mij nog vragen op. Het zouden dan de actieve melkzuurbacteriën kunnen zijn die de weerstand verhogen. Wist u dat...de darmen zorgen voor 80% van de werking van het immuunsysteem? Mogelijk kunnen deskundigen hierop een reactie met tekst en uitleg geven in het BEC-blad?

Met alle bovenomschreven producten heb ik ervaring. Maar er zijn er nog legio in de handel die ik niet genoemd heb of waarvan ik het bestaan niet ken. Ik wens u veel succes!

Citroenkanarie

Citroenkanarie

Deel deze pagina