Op korte termijn zijn we weer zo ver, vele vogelkwekers kijken weer uit naar de komende tentoonstellingen. Een ieder leeft er op zijn manier naar toe, en ook ieder geniet op zijn manier van deze show. Een tentoonstelling kan men op verschillende manieren bekijken, maar men kan het vergelijken met een etalage, al of niet vakkundig gepresenteerd, sober, rommelig, aantrekkelijk en voor elk wat wils. Het moet voor de organisatoren van een tentoonstelling een feest zijn om naar een alle eisen een verzorgde vogelshow te presenteren aan leden en publiek. Het mag zeker geen opstapeling van kooien zijn er moet hier zeker een lijn, overzicht en aankleding in verwerkt zijn met een duidelijke richting van secties en soorten, voorzien van een duidelijke catalogus en informatie. Dit zal het geheel van de tentoonstelling duidelijker naar voren brengen, en voor de liefhebber een streling zijn voor het oog om de vogels op deze manier te kunnen bewonderen en of te vergelijken. Over het vergelijken van de vogels wil ik, in dit artikel iets meer schrijven. Men heeft in het algemeen te weinig begrip van wat men met een vogeltentoonstelling wil en kan uitbeelden. Namelijk de resultaten van een gezamenlijke liefhebberij van de leden, hetzij van de eigen vereniging of die van het gewest en of district. Voorop dient gesteld dat de ingezonden vogels van goede gezonde en verzorgde kwaliteit horen te zijn, daar ze anders een tentoonstelling onwaardig zijn. De keurmeester zal daar streng aan op dienen te treden. Maar daar wil ik het nu niet met u over hebben. Wel over het nut van een tentoonstelling en dan in het bijzonder voor de kwekers zelf. Op deze wedstrijden en vooral op de grotere krijgen de kwekers te zien hoe een bepaalde kleurkanarie er wel of niet moet uitzien en eventuele welk verschil er bestaat tussen zijn/haar en andere vogels van de concurrent kweker. Er is dikwijls veel meer verschil tussen de diverse vogels dan de keurbriefjes dikwijls aangeven/vermelden. Maar dit komt door het keursysteem. Wat zeker niet weg neemt, dat we ook nu wel een diagnose kunnen stellen ten opzichte van onze eigen vogels en die van onze concurrenten. Juist op die wedstrijden waar meerdere vogels van dezelfde kleur en pluimage bij elkaar zitten, is het erg goed mogelijk je eigen vogels daaraan te toetsen. Je hebt hier een uitstekende mogelijkheid om je eigen vogels eens te vergelijken, met de andere woorden, kijk eens naar de vorm kleur tekening houding grote enz., en vergelijk die eens met je eigen ingezonden vogels, of maak een moment opname om die in je geheugen op te nemen en om dan later thuis eens te vergelijken. Je zult snel moeten toegeven dat je op diverse punten goed zit met je vogels maar ook weer andere je kunt en moet verbeteren. Wat ik wil zeggen, sta niet te snel klaar om de keurmeesters of de inrichters te veroordelen. Maar vergelijk eerst eens zelf, en kom dan tot een conclusie hoe deze punten tot stand zijn gekomen.
Had je voor het inzenden van je vogels een bepaalde vogel kans gegeven op bv 91 punten, en het keurbriefje geeft nu 2 punten minder aan, mopper dan niet te snel maar probeer te vergelijken of op een sportieve manier naar het hoe en waarom te zoeken, of te informeren. Een keurmeester komt op het einde van de keuring ook door vergelijking tot zijn beslissing en doet dat met reden en in samenwerking van nog 2 keurmeesters. Kleinigheden, waar de meeste kwekers niet op letten omdat ze hun vogels doorgaans alleen maar opper vlakkig bekijken, zijn voor de keurmeester de beweeg redenen om het verschil in de punten toekenning weer te geven. Wanner de kwekers ook van te voren hun vogels eens beter gingen bestuderen in een TT kooi, eventueel met een of meerdere kwekers. Dan zou men op de eerste plaats zelf ook meer inzicht krijgen t.a.v. het hoe en het waarom. En dan zullen eventuele tegenvallers ook voor deze kweker beter te begrijpen en te accepteren vallen.
Laten we nu eens een voorbeeld nemen bv een Agaat rood intensief. De agaat rood intensief is een kleur en tekening vogel met andere woorden de vogel zal zowel op kleur als op tekening worden beoordeeld inclusief de andere rubrieken. Het zal dus duidelijk en begrijpbaar moeten zijn dat deze vogel veel meer kans maakt op punten verlies dan bijvoorbeeld een roodintensief. Dit moet toch duidelijk en begrijpbaar zijn. Waar beginnen wij nu aan bij de keuring van zo een vogel. Uiteraard bij de hoofdzaak de kleur en tekening. Mooie regelmatige onderbroken bestreping op het rugdek en in de flanken, met duidelijke baardtekening. Mooie gesloten en strakke glanzende bevedering egaal van kleur. Goed gesloten vleugels en staart, mooie opgerichte houding en grote. Foutief zou bij de vogel (agaat rood intensief) zijn, wanneer het rugdek bijvoorbeeld een schimmel sluier zou weergeven. Dit levert onherroepelijk punten verlies op. De grondkleur (rood) moet mooi egaal zijn en nooit tweekleurig. kortom een vogel goed in de bereddering met een mooie egale grondkleur, bereddering tekening grote en houding en in goede conditie met een perfecte houding, deze vogel zal ook bij de keurmeester opvallen en voorzien worden van 90 punten om laten bij vergelijking te komen bij de beste vogel van 92 of zelfs 93 punten. Het is dit wat ik vraag om ook eens te doen vergelijk ook uw vogels eens met de prijswinnaar, en vind zelf het verschil, je leert er zeker van, en dan heeft dit artikel ook weer zijn waarde opgebracht.
DUS LEER UW VOGELS MET ANDERE VOGELS TE VERGELIJKEN. Dan kan men naar de tentoonstelling gaan met overtuiging en succes. Ik wens u een goede tentoonstelling toe. En denk er aan blijf vergelijken. Een goede en leerrijke tentoonstelling toegewenst.
Met dank aan Wout van Gils