Iets over kiemzaden

Kleine Menievogel

Kleine Menievogel

KIEMZADEN

Een van de leuke aspecten van het houden en kweken van vogels is, dat de ene kweker over eivoer A zeer positief is, terwijl een andere kweker over hetzelfde eivoer een negatieve mening heeft. Zo is het ook gesteld met het aanzuren van drinkwater, evenals het geven van kiemzaden. Ik persoonlijk ben een grote voorstander van het aanzuren van het drinkwater en het verstrekken van kiemzaden. Meestal zijn er speciale kiemzaad mengelingen in de handel specifiek voor een bepaalde vogelsoort samengesteld. De ene liefhebber weekt de zaden, een andere wil gekiemde zaden hebben. Er zijn ook vogelliefhebbers die de voorkeur geven aan gekookte zaden en legio vogelliefhebbers die helemaal geen kiemzaden geven.

Wilt U een zelfgemaakt kiemzaad mengeling samenstellen, om te weken - kiemen of koken dan moet U er vooral geen lijnzaad - tuinkers of chia zaad bij mengen, omdat tijdens het weken slijmstoffen vrijkomen waardoor er een plakkerig geheel ontstaat, waarin uw vogels niet geïnteresseerd zijn. Omdat zaden van nature vrij veel micro organisme bevatten, die zich voornamelijk in het stof of andere ongerechtigheden aan de buitenkant van het zaadje bevinden is het wenselijk om voordat U wilt gaan weken of kiemen de kiemzaad mengeling goed af te spoelen onder stromend water. Geeft U de voorkeur aan gekiemde zaden dan geldt hoe kleiner de kiemen, hoe voedzamer het is. Te lange kiemen kun je vergelijken met groenvoer, dus veel vocht en weinig voedingswaarden.

Zonnepitten zijn lecithine rijk. Lecithine komt in alle lichaamscellen voor, zonder lecithine zou het vogel lichaam geen voeding in energie kunnen omzetten. Helaas zijn zonnepitten schimmel gevoelig daarom is voorzichtigheid geboden met het weken, zeker als het water waarin het kiemzaad wordt geweekt niet aangezuurd is. Geweekt kiemzaad is voor bijna alle vogels een bron van vitaminen A B E calcium - kalium – magnesium – selenium en zink enz.

U kunt dat vergelijken met de halfrijpe onkruidzaden uit de natuur, waarmee wilde vogels zijn jongen voert en groot brengt. U kunt deze supervoeding apart geven of onder uw eivoer mengen. Een goed kiemzaad mengeling is zaad van de laatste oogst, en is niet behandeld, sommige zaden worden gezwaveld om ze bederfwerend te maken. Door het weken van de zaden stijgt het eiwitgehalte en worden zaden gemakkelijk verteerbaar gemaakt. Tijdens het kiemen wordt zetmeel omgezet tot goede verteerbare suikers, het is een biologisch proces onder invloed van water warmte en zuurstof. Door het hoge vochtgehalte wordt het week of kiemzaad weer gevoelig voor bederf door schimmels e.d. daarom is het een aanrader om dagelijks week of kiemzaad te maken en niet voor bijv. een week. Het kiemen van zaden moet zorgvuldig gebeuren om er voor te zorgen dat we een voedzame, steriele en schimmelvrije zaadmengeling over houden.

HOE TE KIEMEN?

Neem een RVS of plastic bakje vul dit met 1 liter kraanwater en voeg er vervolgens 3-4 ml combi-mix bij zodat de zuurgraad ( PH waarde ) ongeveer 4.0 is.Combi-mix is een product dat in de bio industrie en door vogelhouders gebruikt wordt voor het aanzuren van drinkwater De kiemzaad mengeling doe ik in een fijn mazige zeef half vol , spoel het goed uit onder stromend water, zodat de grootste verontreinigingen er uit zijn. Vervolgens plaats ik de zeef met het kiemzaad op het RVS of plastic bakje en laat het 4-6 uur weken. Het kiemzaad moet ruim onder water staan. Nadien spoel ik het weer goed uit onder stromend kraanwater. Daarna laat ik het nog enige uren drogen, regelmatig een keertje omschudden en klaar is uw geweekt kiemzaad. Wilt U het in de koelkast bewaren, zorg dan dat U het in een goed afsluitbare doos bewaart, want uw koelkast is ook vaak een bron van infectie. Geeft U er de voorkeur aan het zaad te laten kiemen, zet het kiemzaad 8-24 uur in het water, goed uitspoelen en dan donker warm eventueel afgedekt met een doek wegzetten, en na 12-24 uur gestaan te hebben ontkiemen de zaden vanzelf, als U een goede kiemzaad mengeling hebt aangekocht. Een goede kiemzaad mengeling verhoogt de weerstand van uw vogels.

GEKOOKTE ZADEN.

Met gekookte zaden als volgt, de zaden goed afspoelen onder stromend water. Sommige kwekers laten het nog 1-2 uur weken om het daarna 5-10 minuten te laten koken., daarna uitspoelen onder stromend warm water. De zaden af laten koelen, en regelmatig omschudden. De zaden drogen dan snel mooi op en het kiemzaad kan dan meteen gevoerd worden aan uw vogels in een apart bakje of gemengd met het eivoer . Als U de zaden kookt mag U geen combi-mix aan het water toevoegen. Bedenk wel hoe langer U de kiemzaden laat koken, dit nadelige gevolgen heeft voor de voedingswaarden. Vooral vitaminen B kunnen helemaal verloren gaan. Omdat het broedrijp worden van vogels 6-8 weken duurt is het aan te bevelen om ongeveer 2 maanden voor aanvang van het broedseizoen geleidelijk aan te beginnen met het verstrekken van het kiemzaad. Als U er tijdig mee begonnen bent, zult U merken dat het bevruchtingspercentage een heel stuk hoger is dan als U het niet hebt gedaan.

Veel succes, Paul v.d. Vliet

Indische Bloedwielewaal

Indische Bloedwielewaal

Deel deze pagina