Naar de tentoonstelling

Blauwe Bisschop (Passerina caerulea)

Blauwe Bisschop (Passerina caerulea)

Vogels showen op een tentoonstelling?

Het is erg leuk wanneer je eerste vogel uit het ei kruipt. Het is nog leuker wanneer je jonge vogels goed groeien en na een paar weken uitvliegen. Je kan genieten van hun nog onbeholpen fladderen en ziet ze dag na dag groeien en mooier worden. Na een poos zijn de jongen net zo mooi of misschien wel mooier geworden dan hun ouders. Ook kun je goed zien of ze net zo groot of misschien wel groter worden als hun ouders. Je zou best wel eens willen weten of je nu goede vogels hebt gekweekt.

Om dat te weten te komen heb je geen uitgebreide kennis nodig van de eigenschappen van je vogels. Je kunt ze inschrijven (eventueel met hulp van de secretaris) op de tentoonstelling. Wanneer je de vogels hebt opgegeven door middel van het inschrijfformulier breng je de vogels op de juiste datum en tijd naar de tentoonstellingsplaats. Dat is in ons geval: Dierenspeciaalzaak 'De Driesprong' Broekdijk 37 in Kesteren. De dag daarna worden je vogels gekeurd door speciaal opgeleide keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. (Hier krijg je elke maand het blad 'Onze Vogels' van). Bij deze keuring mag je niet aanwezig zijn, maar de avond na de keuring is de opening van de tentoonstelling en ga je de keurbrieven ophalen. Op deze keurbrieven staat per vogel aangegeven wat er goed is en wat niet. Je krijgt ook punten voor je vogel. Bij het hoogst aantal punten win je ook nog eens een prijs. Dit kan een beker of een geldprijs zijn.

Stap 1: inschrijven

Om de vogels in te schrijven heb je een inschrijfformulier nodig. Die krijg je gemaild of opgestuurd van je vereniging. Je kunt hem uitprinten en met de hand invullen of je vult em op de computer in, slaat em op en mailt em naar zangenkleuropheusden@live.nl of je brengt of stuurt em op naar de secretaris, Ruth van de Kolk, Rozenstraat 18, 4043 KN Opheusden

Op dit formulier moet je niet alleen je eigen gegevens en de naam van de vogel invullen, maar ook het nummer wat bij de vogel hoort. Dat nummer kan je vinden in het vraagprogramma van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers via de site: www.nbvv.nl. Onder het kopje tentoonstelling vindt je de link vraagprogramma en als je die aanklikt vindt je alle rassen en kleuren en kan je jouw vogel dus opzoeken voor jet juiste nummer. In het begin is dat best wel zoeken, maar naderhand leer je dat wel. Mocht je er niet uitkomen dan helpt één van de bestuursleden je daar graag bij.

Het inschrijfgeld dat je schuldig bent betaal je contant als je je vogels naar de showlocatie brengt.

Stap 2: klaarmaken van je vogels

wanneer je het formulier hebt ingezonden krijg je zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk één week voor de show een bevestiging per post terug. Hierin zit een overzicht van de ingeschreven vogels en sticker met kooinummers erop + een inbrengformulier.

Je moet elke vogel in een aparte tentoonstellingskooi doen. Zo'n kooi kun je zelf aanschaffen, maar je kan em ook huren bij de vereniging. Wanneer je tentoonstellingskooien wil huren, dan neem je contact op met onze materiaalcommissaris, Johan Berends op telefoonnummer: 06-27238321. Deze informatie staat allemaal in het tentoonstellingsreglement.

Om je vogel te laten wennen aan een kleine tentoonstellingskooi kun je ze iets eerder in de tentoonstellingskooi plaatsen. Let wel op dat ze goed water en voer hebben! De juiste kooisticker op de juiste plaats op de kooi plakken en je bent klaar.

Stap 3: inbrengen van je vogels

In het reglement staat precies wanneer je jouw vogels in kan leveren voor de tentoonstelling. Dan ga je met je vogels naar de tentoonstellingsplaats en ga je ze inleveren. Neem je inbrengformulier mee! Tijdens het vervoer is het handig je vogels goed af te dekken. Er zijn speciale hoezen voor je kooien, maar je kan ze ook vervoeren in een bigshopper o.i.d.

Mocht er een vogel niet zo lekker in z'n vel zitten dan hou je die thuis. Zieke vogels vervoeren is in de meeste gevallen ook het einde van de vogel. kruis op je inbrengformulier even aan welke vogel het is en meldt het bij de secretaris tijdens het inbrengen.

Bij het inbrengen nemen de medewerkers van de tentoonstelling je vogels aan en zetten deze in een tentoonstellingsrek. Je gaat naar huis zonder je vogels, want deze worden eerst gekeurd door speciale keurmeester van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. 's Avonds om 20:00 uur wordt je verwacht bij de opening.

Stap 4: Je keurbrieven en catalogus ophalen

Als je er 's avonds om 20:00 uur bent dan mag je nog niet gelijk bij je vogels gaan kijken. De voorzitter opent de tentoonstelling eerst officieel. Hij zal ook vertellen waar je de keurbrieven en de catalogus kan ophalen. Op deze keurbrieven is door de keurmeester precies aangegeven wat er goed is aan jouw vogel en wat minder is. Nu weet je precies of je de goede vogels hebt gekweekt.

Mocht je het hoogst aantal punten van jouw soort vogels hebben dan win je ook nog eens een prijs! Deze wordt dan zaterdagmiddag speciaal aan jouw uitgereikt! Gefeliciteerd, ga zo door!

Stap 5: Je vogels weer ophalen

Als alle prijzen zijn uitgereikt dan wordt het gedeelte waar alle vogels staan afgesloten met tafels. Nu gaat een van de medewerkers nummers omroepen. Op jouw inbrengformulier staat rechts bovenaan ook een nummer. Als jouw nummer wordt omgeroepen dan ga je naar de tafels en geef je opnieuw je inbrengformulier. Je krijgt je vogels terug en jij controleert of je ze allemaal terug hebt en het de goeie zijn! Als je ze allemaal hebt gekregen dan vraagt de medewerker of je je handtekening zet. Hiermee bevestig je dat je al je vogels teruggekregen hebt.

Je gaat ze snel terugbrengen naar je vogelverblijf en laat ze nog even na het vervoer rusten waarna je ze weer in de kooi of voliere terug doet.

vond je het leuk om mee te doen? We zien de volgend jaar graag opnieuw!

Iets niet duidelijk of vergeten? Bel de secretaris 0488-442287 of mail naar

zangenkleuropheusden@live.nl

Maskerduif (Oena capensis)

Maskerduif (Oena capensis)

Deel deze pagina